27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

   27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року. Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Саме цей документ оголосив Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня. В цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.
    Офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйона - на території колишнього Радянського Союзу.

    
    У День скорботи та пам’яті ми схиляємо голови перед тими, чиї життя забрали страшні події тих часів та згадуємо українців, які всіма способами намагалися їм допомогти, і нерідко платили за це своїм життям. Приєднуємося до загальної печалі й прагнемо співчувати болю та втраті, ім’я якої Голокост. Її ніяк не заповнити. Вже не запобігти. Але нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повторитися! Будемо пам’ятати.
    До цієї дати заклади підпорядковані відділу культури підготували наступні заходи:
     Книжкова виставка - пам’ять під назвою «Незагоєна рана людства» (Перегінська ЦМБ):

    Онлайн-презентація "Закарбована пам'ять"(Клуб с. Слобода-Небилівська):
  Слайд-шоу "Голокост - цього не можна забувати"(клуб с. Красне):

   Інформаційна хвилина "Біль утрачених поколінь" клуб с. Небилів:

Немає коментарів:

Дописати коментар