29 січня - День пам'яті героїв Крут

   


 29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут — саме там у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність. Своєю кров’ю, душею і своєю працею він, як і будь-який інший народ, прагне до життя і благополуччя.

   Бій під Крутами відбувся на залізничній станції Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Він тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва у складі близько чотирьох сотень вояків.

   В березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. Після цього про подвиг молоді під Крутами було забуто на більш як 70 років. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками. Лише 2006 року на місці бою під Крутами встановлено пам’ятник.

  Після здобуття Україною незалежності подвиг героїв Крут зайняв гідне місце в пантеоні національної слави, став символом патріотизму і жертовності у боротьбі за державну незалежність. На державному рівні цей день почали відзначати з 2003 року. Щорічне вшанування пам’яті Герої Крут закріплено у Постанові ВРУ від 16 травня 2013 року «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами».

    Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.Цей День, не дивлячись ні на що, назавжди залишиться світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї вітчизни. День пам’яті Героїв Крут.

     Заклади відділу культури Перегінської селищної ради організували та провели заходи присвячені Дню вшанування пам’яті героїв Крут.

        Книжкова виставка «Героїка подвигу Крутів» (Перегінська ЦМБ):

      Книжкова виставка «Майдан і Крути - Україні бути!» (Перегінська дитяча бібліотека):

  Година історичної пам'яті "І знов під Крутами рясні сніги упали" (Клуб та бібліотека с. Ясень):


   Урок мужності "Вічна пам'ять героям. Ми низько вклоняємось їм" (Клуб с. Сливки):


    Година пам'яті "Юні герої війни" (клуб с. Слобода-Небилівська):

    Година пам'яті "Їх 300-та, як цвіт полягло" (клуб с. Небилів):

   Відеоролик "Вони боролися, щоб ми перемогли" (Клуб, бібліотека с. Красне):

   Година пам'яті "В краях і долах біля Крут" (бібліотека с. Гриньків):


  




Немає коментарів:

Дописати коментар