Година спілкування: "Живуть бойки в Прикарпатті і легендами багаті".

    19 липня працівниками бібліотеки та клубу с. Небилів було проведено годину спілкування: "Живуть бойки в Прикарпатті і легендами багаті".

    Унікальна, не схожа на інші українська культура виткана з безлічі яскравих явищ. Частину з них принесли самобутні народи, які й сьогодні проживають на території країни. Бойки - етнографічна група українців, які населяють гірські райони Львівської, Івано -Франківської та Закарпатської областей України. Бойки зберегли багато старовинних звичаїв і обрядів . Етнічні пісні, коломийки, вишивки. Відрізнявся чоловічи стрій, жіночи стрій від інших українців.  

    Коломийки бойків: " Ой гуцули, гугуцуленьки, де сте бойка діли? Ци ви его испеклисте, ци сирого сьіли? Ни, ми его испеклисмо, ни сирого сьіли, и но ишов через гору, та го вовки сьїли".   

    Бойки відрізняються своїм говором від інших, наприклад від лемків і до тепер. 

    Діти ознайомились з старими світлинами бойків, вишивками. Згадали відомих особистостей, таких, як Тарас Григорочич Шевченко - поет, художник; Степан Бандера - політичний діяч, голова Проводу ОУН; Петро Конашевич Сагайдачний-гетьман Війська Запорізького. Присутні ознайомились з історією Бойківського краю.




Немає коментарів:

Дописати коментар