2023 рік - Рік Княжого Галича

 


  Історичний Галич сягає далеко за адміністративні межі теперішнього районного центру Івано-Франківщини, охоплюючи кілька населених пунктів. Тут, окрім збережених чи відновлених пам’яток (храм святого Пантелеймона XII ст., церква Різдва Христового XIII-XVIII ст., Успенська церква XVI ст., літописні Галичина могила та Княжа криниця), є ще фундаменти 14 церков XII-XIII ст., залишки печерних монастирів, фортифікаційних споруд тощо.

  Галич — колишній центр Галицько-Волинського князівства — наймогутнішої твердині на південно-західних давньоруських землях, перша згадка про який відноситься, згідно з угорською хронікою XIII ст., до 898 року.

  Назва цього міста дала назву регіону «Галичина». Нинішній Галич розташований на автомагістралі Львів – Івано-Фpанківcьк, за 110 км від Львова і 24 км від Івано-Фpанківcька.

      Перегінська центральна міська бібліотека до року княжого Галича презентує книжкову виставку «Галич – віковічний свідок української надії», на якій представлені книги, архівні документи і фотоілюстративний матеріал, який розкриває політичне, суспільно-громадське, культурно-освітнє та духовне життя цього регіону:

  Викладка літератури "Галич сьоме чудо України" (клуб та бібліотека с. Красне):

  Книжково -ілюстрована викладка літератури "Галич- княжий і сучасний" бібліотека с. Гриньків:

  Книжково-ілюстративна викладка «Княжий Галич-столиця Галицького князівства» клуб та бібліотека с. Слобода-Небилівска:

    "КАЛЕЙДОСКОП ІСТОРИЧНИХ ПОСТАТЕЙ ПРИКАРПАТТЯ" година спілкування до року Княжого Галича клуб с. Небилів:

   Книжково-ілюстративну виставку "Княжий Галич, наша слава, Осмомислова держава" бібліотека с. Ясень:

http://jasenlib.blogspot.com/2023/04/blog-post.html?m=1

Немає коментарів:

Дописати коментар