Перша Конституція Пилипа Орлика

5 квітня (за ст. стилем) 1710 року гетьманом Пилипом Орликом були підписані «Пакти і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького» — символ козацької державності та демократії. Це був один з перших у Європі правових актів, який закладав основи республіканської форми правління. Ідеї та системи стримувань та противаг між гілками влади, передбачені документом, стали основою для багатьох європейських демократій, зокрема й демократичного устрою сучасної України.
Цей документ з’явився на 77 років раніше за американський «Основний Закон» і на 81 рік раніше за польську Конституцію.
Часто ми забуваємо, що ми, українці, є європейською нацією, яка завжди тягнулася у своєму розвитку на Захід, хоча доля іноді розпоряджалася інакше. А тому ця нація нерідко була здатна народити політика західного типу, якій міг би провести свою націю до Європи не через «вікно», а широким шляхом сучасного прогресу.
«Пакти й конституції законів вольностей Війська Запорозького», написані гетьманом Війська Запорозького Пилипом Орликом та його соратниками  
Г. Герциком, А. Войнаровським, були прийняті 5 квітня 1710 р. у Бендерах.
Щодо історії створення цього визначного документа та його практичного застосування існують неоднозначні погляди та висновки вчених-істориків.
Але ми повинні знати все, що було в історії доброго та поганого, славетного та ганебного, реального та нездійсненного, бо тільки тоді будемо точно знати хто ми, куди ми йдемо та чого прагнемо.
І обов’язково в книзі судеб українського народу однією і найславетніших і найсумніших сторінок буде спроба гетьмана Орлика дати своєму народу не світле майбутнє, а світле сьогодення, і зробити це не на крові, а цивілізованим шляхом демократії та закону, загальної злагоди та добробуту.

Немає коментарів:

Дописати коментар