28 червня - День Конституції України

   

    День Конституції України святкують щорічно 28 червня, адже в цей день, 28 років назад, наша країна отримала найважливіший для кожного громадянина документ – Конституцію.
   Конституція України — найголовніший державний документ, що визначає права, суверенітет та територіальну цілісність нашої країни.
    Основний Закон Держави Україна був ухвалений 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання. Конституція України набула чинності з дня її прийняття.
   Напередодні свята Дня Конституції України, яке відзначатиметься 28 червня у закладах культури підпорядкованих відділу культури Перегінської селищної ради відбулися культурно-просвітницькі заходи, присвячені питанням становлення і розвитку українського державотворення, політичного та правового значення прийняття Конституції України, реалізації закріплених нею прав, свобод та обов’язків людини та громадянина.
    В Перегінській центральній міській бібліотеці проведено круглий стіл «Конституція України – верховенство права і свободи» були присутні начальник культури Перегінської селищної ради Худик Світлана Богданівна, головний спеціаліст-юрист Перегінської селищної ради Глинка Дана Богданівна,  юристи сектору «Перегінське бюро правничої допомоги» Калуського відділу правничої допомоги Західного управління правничої допомоги Західного міжрегіонального центру з надання правничої допомоги Ольгою Матіїв та Іриною Гайдук.






  В бібліотеці с. Гриньків проведено правову годину «Оберіг нашої державності»:



22 червня - День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

  

   22 червня в Україні відзначається День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. Мирне життя перервалося теплим літнім ранком, назавжди змінивши долі мільйонів українців, почалася війна, яка стала найжорстокішою в історії людства.
   День початку війни став в Україні історичним днем глибокої скорботи.
   Внаслідок цієї війни Україна понесла надзвичайні втрати - кожен п’ятий українець загинув. 
  З нагоди цієї дати в Перегінській центральній міській   бібліотеці до уваги  читачів представлено – тематичну викладку літератури «Пам’ять про подвиг». На виставці представлено сучасні видання історії України періоду Другої світової війни.. Священний обов’язок кожного громадянина України – навіки зберегти пам'ять про   тих, хто відстояв перемогу в цій жахливій війні, тих, хто став жертвою  нацизму.


День батька

  

   День батька в Україні є офіційно затвердженим святом з 2019 року, яке  щорічно відзначатиметься у третю неділю червня. У 2024 році свято припадає на 16 червня. Це свято на честь усіх батьків, свято поваги та вдячності чоловікам, які піклуються про своїх дітей. Його заснували саме для того, щоби наші татусі усвідомили, як сильно вони впливають на власних дітей. Бути хорошим батьком – найвідповідальніша місія в житті кожного чоловіка. Навчити, розповісти, захистити, пояснити і зробити все це з любов’ю і терпінням – таке може тільки  справжній тато. І сьогодні ми віддаємо шану чоловікові-батькові, оскільки він є основою повноцінної сім’ї і має глибокий вплив та значення для дитини протягом її життя.
    Книжкова виставка "Тепло татусевих долонь" Перегінська дитяча бібліотека:

    До Дня батька клуб та бібліотека с. Слобода-Небилівська:


160-річчя від дня народження Марка Черемшини

 

   Марко Черемшина (псевдонім Івана Семанюка) –  український письменник і громадський діяч, адвокат, доктор права народився 13 червня 1874 р. в с. Кобаки Косівського повіту. Навчався у Коломийській гімназії, закінчив Віденський Університет (1906), працював адвокатським помічником у Делятині, а з 1912 адвокатом у Снятині, де активно займався громадсько-політичною, літературною і культурно-просвітницькою роботою.

 До 160-річчя від дня народження Марка Черемшини в Перегінській центральній міській бібліотеці організована книжкова виставка «Марко Черемшина: невідоме і призабуте». До уваги користувачів пропонуються добірки творів Марка Черемшини, книжки та статті про його життя і творчість, переклади його творів молдавською, білоруською, російською та чеською мовами, та літературу про нього.



Нарада стосовно об'єктів культурної спадщини

  Вчора, 11 червня, під керівництвом першого заступника голови райдержадміністрації Івана Шикеринця відбулася нарада з представниками територіальних громад, відповідальними за сферу охорони культурної спадщини. У нараді взяла участь головний спеціаліст відділу культури Перегінської селищної ради.

 На нараді присутні ознайомилися із основними вимогами Закону України «Про охорону культурної спадщини» та нормативно-правовими актами у сфері охорони культурної спадщини. Зокрема детально зупинилися на змінах до постанови Уряду «Про затвердження Порядку укладення охоронних договорів на пам’ятки культурної спадщини, щойно виявлені об’єкти культурної спадщини чи їх частини»; проінформували представників територіальних громад про порядок укладення охоронних договорів на об’єкти культурної спадщини місцевого значення, розповіли про пам’ятки, які знаходяться на теренах району.



5 червня - Всесвітній день охорони навколишнього середовища

  

  Щорічно 5 червня відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища.  Цей день є одним з головних способів привернути увагу  до проблем довкілля, в більшості країн світу проводиться багато заходів як на державному рівні, так і на рівні невеликих колективів.

 Більше про проблеми навколишнього середовища та шляхи їх подолання ви дізнаєтесь, переглянувши видання, які представлені на книжковій виставці-роздум «Екологія –дзвони сьогодення»: 



Акція "Голоси дітей"

 Сьогодні - Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії. Він відзначається щороку 4 червня. Заснувала його Генеральна Асамблея ООН. Україна приєдналася до відзначення цієї дати у 2021 році.

 Пам’ять вбитих дітей України вшанували хвилиною мовчання працівники закладів підпорядкованих відділу культури Перегінської селищної ради. На деревах розвісили дзвіночки, які звучатимуть наче їх голоси, які ми більше ніколи не почуємо...






Родинне свято

   2 червня 2024 в клубі с . Небилов відбувся концерт присвячений родині, сім'ї, родинним святиням "МУЗИЧНА АКВАРЕЛЬ - РОДИННЕ ДЖЕРЕЛО". Вразило те, що атмосфера в залі була дуже родинна, сімейна. Виступи вокального жіночого колективу "Калинонька" та дитячого хореографічного колективу "Мальва" під керівництвом Христини Олегівни Соломчак дуже тепло сприймали глядачі, а ще виступ Патрійчук Тані з її віршами був дуже вражаючий. Її вірші пронизували душу до найменшої клітинки.









1 червня - Міжнародний день захисту дітей

  


  Щорічно, 1 червня, в Україні і світі відзначається радісне і веселе дитяче свято – Міжнародний день захисту дітей. Сьогодні, як ніколи, перед Україною постають нові виклики у сфері захисту прав дітей у зв‘язку з ескалацією насильства, бойових дій на території областей нашої держави. Кожна дитина має повне право бути захищеною, розвиватися і навчатися для кращого майбутнього. І це не лише веселе свято для самих дітей, а й нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, прагнути, щоб усі діти росли щасливими.

  З нагоди цього свята працівниками закладів підпорядкованих відділу культури Перегінської селищної ради проведено ряд заходів:

   У бібліотеці села Небилів разом з сільським клубом була проведена година спілкування «Школа добрих вчинків»:



  Ігрова програма "Веселий світ дитинства" клуб села Закерничне:


    Слайд шоу "Діти творять майбутнє" клуб с. Красне:


  Конкурсна програма "Дитинства яскрава мить" клуб та бібліотека села Слобода-Небилівська: